RADNO VREME

 • Ponedeljak - Petak....08:00 - 20:00
 • Subota..........................09:00 - 15:00
 • Nedelja..................................zatvoreno
Kontaktirajte nas

NEUROLOGIJA

Ukoliko patite od

   - glavobolje ili vrtoglavice
   - ako vam se dogodio gubitak svesti
   - imate probleme sa pokretljivošću,
   - podrhtavanjem ruku, nogu ili glave,
   - bolovima u kičmenom stubu ili ekstremitetima,
   - slabošću ili utrnulošću ekstremiteta,
   - poremećajem pamćenja ili orijentacije

trenutak je da posetite neurologa


Naša zemlja beleži veliki broj osoba sa akutnim ishemijskim udarom (šlog), a posebno zabrinjava podatak da ljudi mladji od 45 godina čine čak 20% obolelih. U osnovi je arterioskleroza krvnih sudova mozga i kod mladjih i kod starijih.


Najčešći simptomi moždanog udara su oduzetost desne ili leve polovine tela, nemogućnost izgovaranja i razumevanja govora, nesigurnost i zanošenje pri hodu, smetnje vida...Glavobolja nije česta u šlogu kao u moždanom krvarenju. Simptomi bolesti počinju naglo i mogu se razvijati nekoliko minuta do nekoliko sati.


Koji su faktori rizika i kako ih prevenirati


Najčešće je povišen krvni pritisak (HTA) i dobra regulacija je najznačajnija mera za sprećavanje moždanog udara. Šećerna bolest (diabetes mellitus) i gojaznost su značajni faktori rizika. Hipertenzija je odgovorna za pojavu više od polovine moždanog udara dok dijabetes povećava rizik oko dva puta. Povećana masnoća u krvi (hiperlipidemia) i pušenje dodatno pogoršavaju stanje. Nedovoljna fizička aktivnosti i česte stresne situacije su dodatni faktori rizika.


Redovnim kontrolama i dobrom regulacijom povišenog krvnog pritiska i šećera, smanjenjem masnoće u krvi, promenama navika možemo prevenirati promene na krvnim sudovima mozga. Neurološkim pregledom i dodatnom dijagnostikom (MRI, CT) uz adekvatnu terapiju, promene se mogu prevenirati i stabilizovati.

Kontakt telefon:
(031) 602-402

Adresa
Međaj 7, Užice

Email
office@artemida.rs