RADNO VREME

  • Ponedeljak - Petak.......9:00 - 19:00
  • Subota.............................9:00 - 15:00
  • Nedelja..................................zatvoreno
Kontaktirajte nas

NEUROLOGIJA

Neurologija je grana medicine koja se bavi ispitivanjem i lečenjem poremećaja nervnog sistema: mozga, kičmene moždine, nerava, mišića...


Ukoliko imate neke od sledećih simptoma: glavobolja, slabost i drhtanje jednog dela tela, zaboravnost, usporenost i otežana pokretljivost, savetujemo da se obavi neurološki pregled koji podrazumeva bezbolno ispitivanje nerava, vida, snage telesnih mišića, refleksa, stabilnost pri stajanju i hodu, preciznost pokreta, senzibiliteta, govora kao i psihičko stanje pacijenata u smislu pamćenja, rasuđivanja i orijentacije.


Od velike je važnosti kolor dopler krvnih sudova vrata.


PARKINSONOVA BOLEST


Smatra se da svaki stoti stanovnik Srbije koji je stariji od 60 god ima Parkinsonovu bolest, koja je za sada neizlečiva. Najkarakterističniji simptomi su nevoljni pokreti ruku, nogu, glave, depresija, nesanica, poremećaj ravnoteže. Za sada nije utvrđeno šta dovodi do propadanja neurona i do smanjenja stvaranja dopamina. Pojedini naučnici tvrde da ishrana bogata životinjskim proteinima može dovesti do nastanka i pogoršanja bolesti. Prema tome moguće je da konzumiranje biljne hrane pomaže u sprečavanju propadanja neurona. Neke studije su pokazale da redovna fizička aktivnost smanjuje šansu za razvoj Parkinsonove bolesti. Zato su razvijene posebne fizikalne terapije koje usporavaju razvoj bolesti.


ALCHAJMEROVA BOLEST


Alchajmerova bolest je težak oblik demencije koja se javlja najčešće kod starijih osoba i može biti nasledna. Nastaje kao posledica taloženja izmenjenih proteina amigdalina koji sprečavaju normalnu komunikaciju između neurona. Fizički aktivne osobe sa pravilnom ishranom imaju manje šanse da obole. Svakodnevno „mozganje“ održava mentalno zdravlje i „moždane vijuge“ aktivnim.

Kontakt telefon:
(031) 602-402

Adresa
Međaj 7, Užice

Email
office@artemida.rs