RADNO VREME

 • Ponedeljak - Petak....08:00 - 20:00
 • Subota...........................09:00 - 15:00
 • Nedelja..................................zatvoreno
Kontaktirajte nas

PEDIJATRIJA

Briga o zdravlju deteta predstavlja prioritet svakog roditelja. U lečenju dece slede se najnoviji terapijski trendovi.

Vrhunska usluga za Vaše dete. U najkraćem roku i u prijatnom ambijentu! U slučaju akutno bolesnog deteta pored kompletnog pregleda dobićete i odgovarajuću laboratorijsku dijagnostiku, u slučaju kompleksnih problema i preglede odgovarajućih konsultanata i dopunsku dijagnostiku (ORL, UZ, ...), posete patronažne sestre u kućnim uslovima u prvim mesecima nakon rođenja bebe, itd.

Vaše dete kašlje?
Oboljenja disajnih puteva, aktuna i hronična, su najčešći problemi u dečijem uzrastu, a kašalj najčešći simptom. Prevencija, rano otkrivanje smetnji, odgovarajuća dijagnostika i lečenje su pravi put do zdravog i zadovoljnog deteta i čitave porodice.
Prevencija, dijagnostika i lečenje najčešćih dečijih plućnih bolesti:

 • Infekcije gornjih disajnih puteva (Rhinopharyngitis, Tonsilitis, Sinusitis, itd.)
 • Infekcije donjih disajnih puteva (Bronchitis, Bronchiolitis, Pneumonia, itd.)
 • Asthma
 • Alergijske bolesti gornjih disajnih puteva
 • Sva druga akutna i hronična oboljenja disajnih puteva u dece

Svakom roditelju je najvažnije da zna šta se događa sa njegovim detetom, da zna kako može da mu pomogne i da prepozna kada mu je potrebna pomoć. Upravo zato, mi smo tu da zajedno sa Vama rešavamo sva Vaša pitanja i nedoumice kako bi Vaše dete imalo kvalitetno i bezbrižno detinjstvo, a sa njim i cela porodica.

Pedijatar kardiolog razgovara sa detetom i njegovim roditeljima radi pregleda srca koji traje 20-30 minuta, po potrebi i duže. Pregled je potpuno bezbolan i nije potrebna posebna priprema.
Fizikalni pregled uključuje inspekciju-posmatranje, palpaciju-opipavanje i askultaciju (slušanje) uz pomoć instrumenata koji se zove stetoskop. Auskultacija je jedan od najznačajnijih delova pregleda pedijatra kardiologa jer predstavlja način na koji se može posumnjati na postojanje različitih bolesti srca.
Ukoliko dete ima neku od sledećih tegoba treba se obratiti pedijatru-kardiologu:
 • Bol u grudima (stezanje, pritisak)
 • Osećaj lupanja srca, preskakanje srca, nepravilan srčani rad...
 • Gušenje, otežano disanje, nedostatak vazduha
 • Malaksalost, nesvestica, vrtoglavica
 • Oticanje potkolenica

Uz pomoć pregleda slušalicama, EKG, ultrazvuk srca, holter EKG-a može se utvrditi stanje srčanog mišića vašeg deteta uz blagovremeno pružanje mera lečenja, praćenja i daljeg upućivanja.
Dr Biljana Milčanović je specijalista pedijatrije sa subspecijalizacijom iz nefrologije sa dugogodišnjim radnim iskustvom.
Svoje profesionalno radno iskustvo stekla je radom u državnim i privatnim ustanovama.
Kod Dr Biljane Milčanović možete zakazati sledeće preglede:
 • Pedijatrijski pregled
 • Dijagnostikovanje i lečenje bolesti bubrega i mokraćne bešike:
  1. Infekcije bubrega i mokraćne bešike
   Pesak i kamen u mokraćnim putevima
   Hronična oboljenja bubrega
   Hipertenzija (povišen pritisak) kod dece
   Pojava krvi i belančevina u urinu
   Bolovi u bubrežnim ložama
   Noćno umokravanje
   Dnevno umokravanje uključujući često mokrenje, kvašenje veša i urgentno mokrenje

Dr Biljana Milčanović nakon uzete anamneze, obavlja klinički pregled, potom radi ultrazvuk abdomena i ultrazvuk bubrega i mokraćnih puteva u cilju dijagnostike i eventualnog daljeg ispitivanja.

Urofloumetrija - nova metoda za rešavanje problema noćnog umokravanja uz stručnu pomoć dr Biljane MIlčanović pedijatra nefrologa.
Bavi se urodjenim anomalijama i deformitetima lokomotornog aparata.

Odmah po rodjenju se dijagnostikuje i tretira krivošija tj tortikolis,deformiteti stopala kod beba kada su stopala usmerene unutra varus ili spolja valgus,redje ekquinovarus stopala.Na samom porodjaju može doći do povrede brahijalnog pleksusa kada beba ne pokreće ruku ili je delimično pokreće.Što se pre započne sa rehabilitacijom rezultati lečenja će biti bolji.

U prvoj godini života vrši se praćenje motornog razvoja novorodjenčeta.Ciljanim vežbama se utiče na snižen ili povišen mišićni tonus:hipotonus i hipertonus.Vežbama opšte stimulacije razvoja se utiče na usporen motorni razvoj beba.Pri prohodavanju sva deca imaju ravne tabane.Do kraja treće godine treba da se formira uzdužni svod stopala.Da ne bi došlo do krivljenja peta,valgoziteta preporučuje se nošenje duboke čvrste obuće sa ojačanim petnim lubom i ugradjenim ulošcima za uzdužni svod stopala prve tri godine života.

Elastični ravni tabani koji nisu praćeni bolovima ni krivljenjem peta ne zahtevaju lečenje.
Kako dete raste tretiraju se povrede lokomotorog aparata centralnog i perifernog nervnog sistema,reumatska oboljenja u fazi oporavka,neuromišićna oboljenja ,mišićne distrofije.
Redovnim sistematskim pregledima dece otkrivaju se poremećaji razvoja kičmenog stuba:loše držanje,kifoza ,skolioza ,lordoza,deformiteti grudnog koša.,iks noge o noge .Važno je da roditelji savladaju vežbe,nacrtaju ,snime dok se deci pokazuju i da zajedno sa decom vežbaju u mladjem uzrastu do petog razreda osnovne škole a posle toga da ih kontrolišu pri vežbanju.Uz vežbe je nekada potrebno nošenje ortoza za kolena i midera za skoliozu i aparata za grudni koš.
Posebnu oblast dečije rehabilitacije predstavlja Cerebralna paraliza koja zahteva kontinuirano doživotno lečenje.

Dečija rehabilitacija ističe važnost primene kinezith uz ostale agense: termoth(krio,parafin,peloid)elektroth,fototh,hidroth...
Ultrazvuk bubrega kod dece radi pedijatar nefrolog dr Biljana Milčanović
Dr Nataša Đurković
Ultrazvuk Centralnog nervnog sistema kod beba

Kontakt telefon:
(031) 602-402

Adresa
Međaj 7, Užice

Email
office@artemida.rs

Zakažite pregled
Online